Met ballonnen maak je elke gelegenheid feestelijker, of dat nu middels ballonnenbogen, ballonnenpilaren of heliumballonnen is. Nu worden heliumballonnen regelmatig gebruikt voor ballonnenwedstrijden of feestelijke evenementen waarbij ze in grote getalen tegelijk de lucht in gaan.

Het idee van een ballonrelease is ontzettend leuk, maar wat omhoog gaat, komt ook weer naar beneden. Zo ook heliumballonnen. Ondanks dat normale latexballonnen zelf biologisch afbreekbaar zijn en wij biologisch afbreekbaar lint aanbieden, gaat er toch een periode overheen voordat de ballon zelf daadwerkelijk afgebroken is. Wij willen onze klanten er daarom op wijzen dat opgelaten ballonnen terugkeren in de vorm van zwerfafval.

Wij adviseren daarom om heliumballonnen niet de lucht in te laten gaan, maar feestelijke (ballon)alternatieven te overwegen waarbij de ballonnen uiteindelijk in de prullenbak eindigen. Om je op weg te helpen, hebben wij voor verschillende gelegenheden leuke alternatieven op een rijtje gezet!

Vragen over ballonnen en het milieu + leuke (ballon)alternatieven:

Zijn ballonnen biologisch afbreekbaar?

Ja. Normale ballonnen zijn gemaakt van latex (en niet van plastic zoals veelal gedacht wordt). Een latex ballon wordt gemaakt van het sap van de rubberboom en is daarmee 100% biologisch afbreekbaar en niet giftig. Folieballonnen daarentegen zijn absoluut niet biologisch afbreekbaar. Wanneer je een folieballon bij ons koopt, kun je daarom altijd vragen om een gratis gewichtje. Zo weet je zeker dat de ballon niet per ongeluk de lucht in vliegt!

Latex ballonnen kunnen wel langere tijd blijven rondzwerven. In onderzoek van het TNO uit 2016 wordt namelijk het volgende geconcludeerd: “De plek waar een ballon neerdaalt, bepaalt hoe snel het latex van de ballon wordt afgebroken. Afbraak van latex hangt onder andere samen met zuurstof, zonlicht, temperatuur en aanwezige micro organismen. Latex is afbreekbaar onder de juiste omstandigheden. In laboratoria in condities waar zuurstof aanwezig is, kan dit binnen 2 maanden, als geen zuurstof aanwezig is kan afbraak in laboratoria een jaar duren. In zoetwater in de natuur neemt de volledige afbraak ongeveer 2 jaar in beslag als zuurstof aanwezig is. Voor zeewater geldt bij aanwezigheid van zuurstof een afbraaktijd van 2-5 jaar. Als er geen zuurstof bij het latex komt zal de afbraak naar waarschijnlijkheid langer duren, al is hier weinig onderzoek naar gedaan in de natuur. Hifloat, het middel dat wordt gebruikt om ballonnen langer te laten zweven, heeft een kortere afbreektijd dan latex en zal daarom de afbraaktijd van ballonnen niet vergroten.” (TNO-rapport 2016 R10104 vs3. “Verdiepend onderzoek ballonnen in het mariene milieu”).

Houd er dus rekening mee dat een ballon die de lucht in gaat nog lang door het leven kan gaan als zwerfafval. Wij bieden daarom mooie ballonalternatieven die net zo feestelijk zijn, maar waarbij de ballonnen netjes in de prullenbak eindigen.

 

Zijn ballonnen schadelijk voor het milieu?

Het TNO concludeert in onderzoek uit 2016 dat “uit huidige studies naar omvang van de schade in het milieu blijkt dat verstikking en verstrikking slechts incidenteel voorkomen en geen groot risico lijken te vormen voor het milieu.” (TNO-rapport 2016 R10104 vs3. “Verdiepend onderzoek ballonnen in het mariene milieu”). Zij maken hierbij wel de kanttekening dat meer onderzoek nodig is om eventuele risico’s beter in kaart te brengen.

Normale ballonnen zijn gemaakt van latex (en niet van plastic zoals veelal gedacht wordt). Een latex ballon wordt gemaakt van het sap van de rubberboom en is daarmee 100% biologisch afbreekbaar en niet giftig. Uit hetzelfde onderzoek van het TNO blijkt echter wel dat afbraaktijd van ballonnen kan variëren van 2 maanden tot 5 jaar, afhankelijk van de omstandigheden. Houd er dus rekening mee dat een ballon die de lucht in gaat nog lang door het leven kan gaan als zwerfafval. Wij bieden daarom mooie ballonalternatieven die net zo feestelijk zijn, maar waarbij de ballonnen netjes in de prullenbak eindigen.

Folieballonnen daarentegen zijn absoluut niet biologisch afbreekbaar. Wanneer je een folieballon bij ons koopt, kun je daarom altijd vragen om een gratis gewichtje. Zo weet je zeker dat de ballon niet per ongeluk de lucht in vliegt!

 

Waar komen opgelaten ballonnen terecht?

Het TNO deed in 2016 onderzoek: “Modelberekeningen laten zien dat de meeste ballonnen die in Nederland worden opgelaten neerdalen in Duitsland (ongeveer 37%), gevolgd door de Noordzee (ongeveer 23%) en daarna in Nederland (22%). Als we kijken naar het type land waar de ballonnen neerdalen is dit het meest op landbouwgrond (ongeveer 32%) gevolgd door zeewater (26%) en grasland (16%).” (TNO-rapport 2016 R10104 vs3. “Verdiepend onderzoek ballonnen in het mariene milieu”). Hierbij is alleen gekeken naar ballonnen die in Nederland worden opgelaten en niet die in het buitenland de lucht in gaan (en eventueel in Nederland landen).

Volgens datzelfde onderzoek is de schadelijkheid van de ballonnen zeer beperkt. Een latex ballon wordt gemaakt van het sap van de rubberboom en is daarmee 100% biologisch afbreekbaar en niet giftig. Het TNO laat echter wel zien dat afbraaktijd van ballonnen kan variëren van 2 maanden tot 5 jaar, afhankelijk van de omstandigheden. Houd er dus rekening mee dat een ballon die de lucht in gaat nog lang door het leven kan gaan als zwerfafval. Wij bieden daarom mooie ballonalternatieven die net zo feestelijk zijn, maar waarbij de ballonnen netjes in de prullenbak eindigen.